ДЕН 1 СОФИЯ - ИСТАНБУЛ 24 май 2026
Излитане от летище София с полет на Пегасус
ДЕН 2 ИСТАНБУЛ - ЕРЕВАН 25 май 2026 / закуска, вечеря /
Пристигаме рано сутринта на летище Звартноц, където ще ни посрещне нашият местен гид. След кратък трансфер се настаняваме в хотела и си даваме време за почивка след пътуването.
Около 11:00 ч. започваме нашата първа разходка из Ереван — известен още като розовият град, защото е построена изцяло от туф – камък, който страната има в изобилие .Ще усетим ритъма на Площада на републиката, където розовият туф сияе под слънцето, а фонтаните създават собствена музика. Продължаваме по Северното авеню — елегантната пешеходна артерия на града — и достигаме Площада на операта, едно от най-живите културни пространства на Ереван.
Следобед ни очаква вълнуваща среща: посещаваме майстора на дудук, където ще се насладим на кратко изпълнение на живо. Звукът на дудука — топъл, меланхоличен и изключително дълбок — е истинското сърце на Армения. В уютната му градина ще изпием кафе и ще си поговорим за традиции и музика.
Вечерта отваряме и нашата гурме тема - посещаваме емблематичния ГУМ пазар, за да открием богатството на арменските вкусове - сушени кайсии, черници и праскови; ядки, семена и семки; разнообразие от подправки; тахан, мед, сирена и домашни деликатеси. Тук ще можем да опитваме, да разговаряме с производители, да научим техните истории и да усетим Армения такава, каквато е — автентична, ароматна и щедра. Нощувка.
ДЕН 3 ЕРЕВАН 26 май 2026 / закуска, вечеря /
След закуска започваме деня с едно от най-ценните културни съкровища на страната — Матенадаран. Тук е мястото, където времето се пази в ръкописи - пергаменти, древни текстове, миниатюри с изящни багри, записани молитви, научни трактати и истории, които са пътували през векове.
След тази среща с арменската памет поемаме към едно много различно и вкусно преживяване —посещение на местен дом, където ни очаква мастър клас по изработка на суджук. Този традиционен арменски деликатес е съчетание от различни ядки, ароматни подправки и гроздов сироп.
Ще научим как се оформя, суши и овкусява, ще го приготвим със собствените си ръце и ще го опитаме. Това е истинска среща с домашната, семейна страна на арменската кухня.
След обяда се отправяме към Ечмиадзин — духовната столица на Армения и седалище на арменската апостолическа църква. Катедралата, една от най-старите в света, съчетава дълбоко спокойствие със силно присъствие. Денят завършва със спирка при величествените руини на катедралата Звартнотс — храмът на небесните ангели. Арките, каменните фрагменти и отвореното небе над тях създават усещане за красота и вечност. Привечер се връщаме в Ереван за почивка и нощувка.
ДЕН 4 ЕРЕВАН 27 май 2026 / закуска, вечеря/
След закуска тръгваме към един от най-емблематичните духовни символи на Армения — манастира Хор Вирап. Оттук се открива легендарната гледка към връх Арарат — величествен, спокоен и сякаш застинал в собствената си вечност. Манастирът носи историята на Григорий Просветител и първите стъпки на християнството в страната.
После се отправяме към Арени, сърцето на арменското винопроизводство.Тук винарните и лозята на региона предлагат дегустации на Арени Ноар, уникален червен сорт грозде, известен със своите богати, смели вкусове.
Тук ни очаква винена дегустация с подбрани местни сортове и арменски традиционни ястия като толма, касам и домашни мезета. Следва готварски клас в дома на нашия домакин Степан. В неговата градина, сред аромат на подправки, смях и истории, ще приготвим заедно местни сезонни ястия. Това е истински пример за домашна арменска кулинария — не ресторантска, а автентична, предавана от поколение на поколение.
Продължаваме към пещерата Арени, където археолозите откриват следи от най-старото организирано винопроизводство в света. След обяд нашият маршрут продължава към величествения манастир Нораванк — сгушен в драматичен каньон от червени скали и едно от най-визуално зашеметяващите религиозни места на Армения. Построен през 13-ти век, той е известен със своите сложни каменни резби и двуетажната църква Сурб Аствацацин (Света Богородица), която има уникално тясно стълбище на фасадата. Заобиколен от извисяващи се скали, манастирът предлага спиращи дъха гледки и мирна атмосфера, което го прави задължителна дестинация за любителите на историята и природата.
В ранния вечерен час се връщаме в Ереван. Нощувка в Ереван.
ДЕН 5 ЕРЕВАН 28 май 2026 / закуска, вечеря /
След закуска се отправяме към величественото Севанско езеро, където сините води отразяват планините и небето. Разходката по брега носи усещане за спокойствие, а манастирът Севанванк, кацнал на хълма, разкрива панорамни гледки и вековна духовна история.
След това се отправяме към Дилижан, известен като „Арменската Швейцария“. Каменните къщи и калдъръмените улици на стария град се сливат с горите, а манастирът Хагартсин, скрит сред вековните дървета, пази атмосферата на монашеския живот и древните легенди.
Денят завършва във Фиолетово, малко село в северната част на Армения, известно с руското си старообрядческо малцинство. Тук културата и религиозните традиции на руските колонисти се преплитат с арменската природа и гостоприемство. Разходката из селото и околните хълмове разкрива уникалния дух на общността – спокойствие, простота и дълбока връзка с природата. Нощувка в Ереван.
ДЕН 6 ЕРЕВАН 29 май 2026 / закуска , вечеря/
След закуска се отправяме към манастира Гехард, разположен сред стръмни скали и известен като „манастирят на копието“. Частично издялан в скалите, комплексът е уникален пример за средновековна арменска архитектура и духовност. Стаите, църквите и пещерите, където монасите са живели, създават усещане за мистичност и спокойствие.
След това се отправяме към храма Гарни, единственият в Армения класически хелинистичен храм, посветен на бога на слънцето. Стълбовете, каменните релефи и панорамата към околните планини и ждрелото разкриват величието на древната армянска култура и архитектура. След кратка разходка, се стига до ждрелото Гарни, където реката е издълбала впечатляващи скални формации. Пейзажът е драматичен и фотогеничен – естествени „колони“ и отвесни скали, които сякаш са изваяни от природата.
Денят завършва с мастърклас по приготвяне на лаваш – традиционния арменски хляб, който се пече във фурна „тон“. Всеки участник има възможност да омеси тесто, да го разточи и да го изпече, като усети вкуса на арменската традиция с ръцете си. Нощувка.
ДЕН 7 ЕРЕВАН – ИСТАНБУЛ - СОФИЯ 30 май 2026 / закуска /
Ранен трансфер и отпътуване с полет на Пегасус ер в 6.30. Пристига в София същия ден.